V Sabinove na výrobu tepla vužívajú biomasu

13.01.2009 Sabinov

Sabinov 13. januára (TASR) - V Sabinove zabezpečuje výrobu tepla a teplej úžitkovej vody (TÚV) od začiatku decembra minulého roka okrem troch plynových aj jedna dvojpalivová kotolňa.
Tá prešla vlani rekonštrukciou v rámci projektu diverzifikácie palivovej základne centrálneho zásobovania teplom s dôrazom na obnoviteľné zdroje.
Dvojpalivovú kotolňu, ktorá využíva na výrobu tepla zo štyroch pätín drevnú štiepku a z jednej pätiny plyn, uviedli do prevádzky 5. decembra 2008. Umožnila znížiť náklady a cena centrálne dodávaného tepla pre domácnosti sa znížila oproti vlaňajšku o 16 %. V meste platí jednotná cena tepla, preto sa úspory z tejto kotolne rozrátajú medzi 1900 domácností napojených na centrálne zásobovanie. Zníženie tak pocíti 6000 občanov, čo je 45 % obyvateľov Sabinova.
Spotreba zemného plynu sa zníži o 740.000 kubických metrov (m3) ročne a do ovzdušia sa dostane o 140 ton oxidu uhličitého menej. Kotolňa spotrebuje ročne 3000 t drevnej štiepky, ktorú budú dodávať Lesy Slovenskej republiky (80 %) a Mestské lesy Sabinov, s. r. o. (20 %).
Mesto podalo projekt v roku 2006. Skončil však v zásobníku a schválený bol v apríli 2008 s podmienkou, že čas realizácie sa skráti na polovicu, teda z pôvodných 14 mesiacov na 7, čo nebolo jednoduché. \"Pri implementácii projektu nesmelo dôjsť k chybe. Očakávaný výsledný efekt, teda zníženie nákladov na teplo, pokles emisií a skorá návratnosť projektu prevážili nad rizikom, \" konštatoval tlačový hovorca mesta Juraj Navrátil.
Technická príprava a výberové konanie trvalo štyri mesiace, rekonštrukcia časti plynovej kotolne s montážou 1,2 MW kotla a technológie tri mesiace. Čas na realizáciu bol veľmi krátky. Vďaka efektívnej spolupráci a koordinácii samosprávy mesta a firmy SABYT, s. r. o. , Sabinov, s generálnym zhotoviteľom INTECH Slovensko, s. r. o. , nemali práce žiadny časový sklz a 30. októbra mohla byť stavba skolaudovaná. Nasledovali stanovenie prevádzky kotla, nastavovanie potrebných emisných parametrov a skúšobná výroba tepla a TÚV s ich následným dodávaním do centrálneho systému.
 

Vyberte región